Европейският съюз разрешава използването на насекоми в храните. Регламентът влиза в сила

...
Европейският съюз разрешава използването на насекоми в храните. Регламентът влиза в сила
Коментари Харесай

Разрешиха използването на насекоми в храните: Щурци могат да се използват за производството на хляб и шоколад

Европейският съюз позволява потреблението на насекоми в храните. Регламентът влиза в действие от през днешния ден. Според новия правилник домашните щурци ще могат да се замразяват, сушат или употребяват на прахуляк, оповестява ДПА. 

До дни ще бъде позволено и потреблението на ларвите на житната мухъл. Това не са първите насекоми, които се утвърждават от Европейски Съюз, сходно позволение към този момент има и за биволския червей, прелетния скакалец и ларвите на брашнения бръмбар. Одобрение от Европейски Съюз чакат и още осем инсекти.  

Този тип изобретение в хранително-вкусовата промишленост се дефинира като “нова храна ". 

Например, щурците ще се продават замразени, изсушени или на прахуляк. Те също по този начин ще могат да се употребяват в производството на самун, бисквити, крекери, смеси за печене, паста, сосове, супи, заместители на месо и мляко, картофени артикули и шоколад. 

Предимствата са, че насекомите са лесни за развъждане и имат високо наличие на хранителни субстанции (подобно на пилешкото, говеждото, свинското месо и рибата), а също така те са вкусово неутрални. Повече от два милиарда души по света ядат инсекти. 

Според Европейската комисия насекомите са безвредни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР